Sisäilmaongelmien aiheuttajia – Home ei ole ainut terveyteen negatiivisesti vaikuttava sisäilmatekijä
Ihmisen terveyteen vaikuttavia sisäilman epäpuhtauksia on monia. Usein sisäilmaongelmien uskotaan johtuvan homeesta, mutta se ei ole ainut sisäilman terveyteen vaikuttava tekijä. Sisäilmaongelmia aiheuttavat myös esimerkiksi sädesienet eli aktinobakteerit, VOC-yhdisteet eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet, teolliset mineraalikuidut, puhdistus- ja desinfiointiaineiden biosidit sekä hiilidioksidi.
Sisäilmaongelmien aiheuttamat terveysoireet voivat olla hyvin laaja-alaisia ja vaikeasti tunnistettavia. Sisäilman eri epäpuhtaudet aiheuttavat hyvin samankaltaisia oireita epäpuhtaustekijästä riippumatta, joten ongelman aiheuttajan tunnistaminen pelkästään oireiden avulla ei useinkaan ole mahdollista. Oireilujen luonne ja voimakkuus on myös yksilöllistä.
Kosteusvauriomikrobien myrkylliset aineenvaihduntatuotteet ovat supermyrkkyjä
Kosteusvaurion seurauksena rakennuksen rakenteisiin voi alkaa kasvamaan kosteusvauriomikrobikasvustoja. Kosteusvauriomikrobeihin kuuluvat pääasiassa homeet sekä sädesienet. Home- ja sädesienien itiöt aiheuttavat terveysoireita, mutta niiden erittämät myrkylliset aineenvaihduntatuotteet ovat ihmisen elimistölle erityisen haitallisia. Yhdessä muiden sisäilman myrkkyjen kanssa home- ja sädesienet voivat muodostaa “myrkkycocktaileja”, jotka voivat olla ihmiselle erittäin haitallisia jo erittäin pieninäkin pitoisuuksina. Tiettyjen kosteusvauriomikrobien erittämien aineenvaihduntatuotteiden tiedetään aiheuttavan vaurioita esimerkiksi keuhkoissa, maksassa, munuaisissa ja hermostossa. Kyseiset yhdisteet myös heikentävät tai yliaktivoivat immuunijärjestelmän toimintaa ja vaikuttavat negatiivisesti lisääntymisterveyteen.
VOC-yhdisteet ovat yleisiä uusissa rakennuksissa
VOC-yhdisteitä, eli haihtuvia orgaanisia yhdisteitä on satoja erilaisia. VOC-yhdisteiden lähteitä ovat esimerkiksi tietyt rakennus- ja sisustusmateriaalit. VOC-yhdisteet ovat yleisiä uusissa rakennuksissa, joissa rakennusmateriaalien yhdisteet ovat vielä haihtumisvaiheessa. Yleisin VOC-yhdisteiden päästölähde on muovi- tai laminaattilattia, joka on asennettu kosteaksi jääneen perustuksen päälle. Muovi- tai laminaattilattian sidosaineet alkavat reagoimaan yhdessä kosteuden kanssa haihduttaen haitallisia yhdisteitä sisäilmaan. Hajoamisreaktio jatkuu, vaikka vauriokohta kuivuisikin.
VOC-yhdisteet aiheuttavat ihmisen elimistössä ärsytysoireita, kuten silmien ja limakalvojen ärsytystä sekä päänsärkyä. On arvioitu, että yhdessä kosteusvauriomikrobien erittämien aineenvaihduntatuotteiden kanssa VOC-yhdisteet voivat muodostaa ihmisen elimistölle erittäin haitallisia monikemikaaliyhdisteitä.
Teolliset mineraalikuidut aiheuttavat ärsytysoireita, kuten yskää ja pänsärkyä
Teollisiin mineraalikuituihin kuuluvat keraamiset-, eristevilla- ja lasikuidut. Teollisten mineraalikuitujen tyypillisiä lähteitä ovat lämmöneristeet sekä ilmanvaihtolaitteiden äänenvaimentimien eristeet. Mineraalikuitujen korkea pitoisuus on yleistä rakennuksissa, joissa on tehokas koneellinen ilmanvaihto. Korkea mineraalikuitujen pitoisuus sisäilmassa aiheuttaa ihmiselle ärsytysoireita, kuten silmien ja limakalvojen ärsytysoireita sekä päänsärkyä.
Puhdistus- ja desinfiointiaineiden biosidit lisäävät sisäilman kokonaistoksisuutta
Voimakkaiden puhdistus- ja desinfiointiaineiden tehoaineet ovat niin kutsuttuja biosidejä. Biosidi tarkoittaa eliöitä tappavaa ainetta. Voimakkaiden puhdistus- ja desinfiointiaineiden runsas ja huolimaton käyttö voi jättää kyseisten aineiden jäämiä pinnoille, josta ne aerosolisoituvat sisäilmaan. Biosidit lisäävät sisäilman kokonaistoksisuutta. Siivouksessa tulisikin aina käyttää vain luonnonmukaisia, biosidejä sisältämättömiä puhdistusaineita.
Korkea hiilidioksidipitoisuus kielii huonosta ilmanvaihdosta
Hiilidioksidi on ihmisen aineenvaihdunnan kaasumainen tuote, joka poistuu elimistöstä uloshengityksen kautta. Hiilidioksidin pääasiallinen lähde sisäilmassa onkin ihminen. Hiilidioksidin pitoisuus sisäilmassa nousee korkeaksi, mikäli rakennuksen ilmanvaihto on puutteellinen. Hiilidioksidipitoisuus voi nousta liian korkeaksi myös, mikäli tilassa on samaan aikaan useampi henkilö viettämässä aikaa. Korkea hiilidioksidipitoisuus sisäilmassa voi aiheuttaa päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia ja väsymystä.
Lopuksi
Sisäilmaa voidaan parantaa vaihtamalla voimakkaat puhdistusaineet luonnonmukaisiin, biosidejä sisältämättömiin puhdistusaineisiin sekä panostamalla rakennuksen illmanvaihtoon. Ilmanvaihdon tehokas ja oikeanlainen toiminta vähentää sisäilman epäpuhtauksien pitoisuutta sisäilmassa, mutta ei poista ongelmaa. Esimerkiksi kosteusvauriomikrobien erittämät myrkylliset aineenvaihduntatuotteet voivat olla haitallisia pieninäkin pitoisuuksina. Sisäilman haitalliset epäpuhtauslähteet tulisikin aina selvittää ja poistaa terveydellisen riskin minimoimiseksi.